A patra ediție a festivalului Pelicam a luat startul la Tulcea(1060)


Astăzi a început cea de-a patra ediție a Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Cu aproape 40 de filme documentare în premieră națională la start, festivalul invită publicul tulcean la o sărbătoare a mediului și a filmului. Intrarea la filme este gratuită.


Una dintre noutățile acestei ediții este ziua suplimentară de joi dedicată celor mici. La primele două proiecții din festival au fost prezenți peste 600 de copii. Ziua de joi continuă cu filme pentru publicul tânăr, iar vineri cei 30 de copii de la Școala Franceză Anna de Noailles care participă la atelierul de regie din cadrul Pelicam își prezintă filmele realizate în Delta Dunării. Vineri începe și secțiunea competițională Fresh Perspectives jurizată de șase adolescenți din Tulcea.

Festivalul este împărțit și în acest an în patru secțiuni competiționale: lung metraje, Black Sea Docs, scurt metraje și Fresh Perspectives. Black Sea Docs conține filmele din și despre țările din regiunea Mării Negre, iar Fresh Perspectives aduce la Tulcea filme care vin cu soluții alternative la problemele actuale de mediu. În plus, programul conține și filme în afara competițiilor, printre care filme pentru copii, filmul câștigător al Green Film Network Award 2015, retrospectiva Dominique Marchais, precum și noua secțiune “Pelicam Adventure” în cadrul căreia va fi proiectat filmul “Killer Slope” (Olanda, 2014). Pelicam se desfășoară în patru locuri din Tulcea: Teatrul Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide și Piața Publică.

Dacian Cioloș, fost comisar european, face parte din juriul competiției principale a Pelicam 2015 alături de regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, director de politici internaționale la organizația de mediu Tara Oceans. Competiția Black Sea Docs va fi jurizată de Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrației a Festivalului de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean. Alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson vor juriza filmele de scurt metraje, iar Tică Darie, activist de mediu de la Roșia Montană, va coordona juriul format din elevi din Tulcea care va decide filmul câștigător din secțiunea Fresh Perspectives.

Pelicam își propune ca, prin filmele proiectate, să scoată în evidență probleme de mediu care ne afectează pe toți. De aceea, proiecțiile sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri împreună cu regizorii, producătorii sau protagoniștii filmelor cărora li se alătură specialiști de mediu din România care vin cu perspectiva românească asupra provocărilor globale din punct de vedere al protejării naturii. Greenitiative, Oceanic Club, Asociația Reper 21, Fundația Pro Patrimoniu, Federația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate, CeRe Participare, 2Celsius și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire.

Invitații străini vin la Tulcea în număr mare și în acest an pentru a-și prezenta filmele: Protagonistul filmului “Good Things Await”/”Lucrurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014) - Niels Stokholm, regizoarea filmului “Walking under Water” (Polonia, Malaezia, 2014) - Eliza Kubarska, producătorul filmului “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014) - Gerd Haag, regizoarea documentarului “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014) - Bingöl Elmas, regizoarea filmului “Dialoguri de baltă”/”Swamp Dialogues” (România, 2015) - Ildikó Zonga Plájás, co-producătorul filmului “Seeds of Time”/”Semințele vremii” – JD Marlow, regizorul documentarului “L’expérience Cecosesola”/”Experiența Cecosesola” (Franța, 2014) – Ronan Kerneur, regizorul filmului “La jungle étroite”/”Jungla strâmtă” (Belgia, 2013) – Benjamin Hennot, regizorul filmului “Wild Boar”/”Mistrețul Sălbatic” (Olanda, 2013) – Willem Baptist, producătorul filmului “White Earth”/”Pământul alb” (SUA, 2014) – Evan Carpenter și regizoarea filmului “La mujer y el agua”/”Femeia și apa” (Spania, 2013), câștigător al Green Film Network Award – Nocem Collado.

Pe lângă filme și discuții pe teme de mediu, Pelicam a pregătit și alte activități pentru publicul tulcean și pentru participanții veniți la festival. Expoziția “Lumea secretă a planctonului” va fi amplasată în grădina Casei Avramide din Tulcea începând de vineri după-amiază și vernisată împreună cu André Abreu de Almeida, director de mediu și politici internaționale la Tara Oceans, organizația care a pus la cale expoziția. Sâmbătă are loc în premieră o transmisiune radio live în străinătate chiar de la Pelicam. Invitații festivalului sunt și invitații jurnalistului Adrien Zerbini de la emisiunea “Prise de Terre” a postului public elvețian de radio.

Participanții la atelierul de jurnalism radio organizat de Pelicam și Organizația Internațională a Francofoniei își prezintă în ultima zi de festival rezultatele documentării de o săptămână în Delta Dunării. Duminică dimineață, putem auzi “Delta Dunării Soundtrack”, un reportaj radio colectiv despre provocările oamenilor “bălții”. La capătul festivalului, ne bucurăm de un concert Robin and the Backstabbers în Piața Civică din Tulcea.
jooble.org