Iorguş: Primăria Mangalia este în pragul falimentului. Plus: aşa puţini turişti nu au mai fost din 1955

Iorguş: Primăria Mangalia este în pragul falimentului. Plus: aşa puţini turişti nu au mai fost din 1955(1064)


Fostul primar al Mangaliei, Zanfir Iorguş, spune că localitatea este în pragul falimentului. Acesta a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, într-un bilanţ la un an de la preluarea administraţiei de către Cristian Radu, că primăria are datorii de peste 250 de miliarde de lei vechi, care datează din perioada 2008 - 2012. „La acestea se adaugă un credit, în valoare de 200 de miliarde de lei vechi, contractat în ultimul an, contractat pe o perioadă de cinci ani de la Ministerul Finanţelor. În total, 450 de miliarde, ceea ce reprezintă bugetul oraşului pe un an de zile”, a declarat Iorguş. În aceste condiţii, perspectivele oraşului sunt sumbre. În loc să strângă bani pentru cofinanţarea proiectelor europene pentru exerciţiul financiar 2013 – 2020, primăria se angajează în cheltuieli inutile, cum ar fi demontarea stâlpilor de pe marginea trotuarelor, a mai subliniat Iorguş.

Fostul primar mai acuză faptul că în ultimul an s-a înregistrat „un exces de fiscalitate”. A mărit excesiv taxele şi impozitele locale atât la persoanele fizice, cât şi la persoanele juridice. A împovărat agenţii economici cu taxe noi, spune Iorguş, cum ar fi taxa de linişte, taxa verde, taxa de tramă stradală, taxa de promovare. În plus, afirmă fostul edil, a şicanat agenţii economici prin eliberarea autorizaţiei de funcţionare şi a autorizaţiei de construcţie, fapt care a dus la închiderea a peste 30 de socităţi comerciale în ultimul an. Iorguş mai afirmă Radu ar fi anulat mai multe contracte în vigoare şi a susţinut societăţi comerciale din Constanţa sau din altă parte, în detrimentul celor din Mangalia, fapt care a dus la creşterea şomajului în localitate. În ciuda acestui fapt, mai mulţi angajaţi ai primăriei provin din alte localităţi, cum ar fi Constanţa sau Bucureşti. Iorguş a dat şi exemple: directorul general, arhitectul, purtătorul de cuvânt.


Una dintre cele mai grave nerealizări ale lui Cristian Radu ar fi însă încălcarea promisiunilor electorale în ceea ce privşte preţul gigacaloriei. „Preţul s-a majorat de la 1.650.000 de lei vechi, cât a fost în tot timpul când am fost eu primar, la aproape 300 de lei gigacaloria. Apar disfuncţionalităţi foarte mari în distribuţia agentului termic”, a mai spus Iorguş.

Fostul primar spune şi că turismul în Mangalia este la cel mai slab nivel din anul 1955, când Mangalia a devenit localitate turistică. „De 1 mai şi-au petrecut aici vacanţa circa 30 de familii. Era beznă în staţiuni Astăzi nu este picior de turist în staţiuni”, dezvăluie Iorguş. De ce? Pentru că primăria nu ar fi făcut mai nimic pentru pregătirea staţiunilor, cu excepţia toaletării copacilor şi a cosirii ierbii, lucruri absolut fireşti, în opinia lui Iorguş. Singurile lucruri noi în staţiuni sunt câteva investiţii private, cum ar fi hotelul de cinci stele din Venus al lui Ioan Niculae.
Iorguş a criticat şi lipsa de transparenţă a Consiliului Local în relaţia cu cetăţenii, dar a subliniat şi un aspect pozitiv al administraţiei Radu: „în comparaţie cu atitudinea pe care o avea fostul edil Tusac, colaborarea primarului actual cu consilierii locali este mai bună şi sper ca acest lucru să continue şi să se îmbunătăţească şi mai mult, pentru binele cetăţenilor din oraş”.

Reamintim că Zanfir Iorguş a câştigat alegerile pentru primar din Mangalia, în primă instanţă. Acestea au fost însă contestate, iar în turul al doilea candidatul PSD, Claudiu Tusac, s-a retras din cursă şi l-a susţinut pe independentul Cristi Radu, care era susţinut şi de PNL. La reluarea alegerilor, câștigător a fost Cristi Radu.
 
jooble.org