Rata absorbţiei fondurilor europene prin POSDRU s-a dublat în ultimele 4 luni şi s-a triplat în ultimul an!(805)


Din momentul deblocării fondurilor de la Comisia Europeană, în urmă cu patru luni, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), din subordinea MMFPSPV, a atras sume mai mari decât toţi banii rambursaţi în perioada 2007-2012, reuşind o creştere a ratei absorbţăiei de peste trei ori: de la 5,51 %, în aprilie 2012, la 16.27 %. Suma totală rambursată de Comisia Europeană este de 566 milioane Euro!

Numai în perioada martie - aprilie 2013, s-au verificat şi achitat peste... 1.000 de cereri de rambursare, în valoare totală de peste 400 milioane lei, ceea ce înseamnă rambursarea la zi a cheltuielilor către beneficiari. Acest lucru a fost posibil datorită remedierii deficienţelor de sistem, care au dus la pre-suspendarea Programului, în perioada august 2012 – ianuarie 2013. Cereri de rambursare în valoare de 127 de milioane lei sunt în prezent trimise spre verificare la Ministerul Finanțelor Publice, spre a fi ulterior transmise Comisiei Europene. Se pregăteşte o nouă ceraere de rambursare, de peste 140 milioane lei, care va fi transmisă cel mai târziu săptămâna viitoare.


Noi linii de finanţare


De altfel, o dovadă în plus că AM POSDRU a reuşit să corecteze şi să eficientizeze sistemul de accesare a fondurilor este şi deschiderea recentă a noi linii de finanţare. Ca element de noutate, AM POSDRU şi OI POSDRU oferă acum beneficiarilor posibilitatea ca, timp de 2 săptămâni, să studieze în detaliu "Ghidul Solicitantului" şi să pregătească documentaţia necesară pentru sistemul electronic ACTIONWEB, care va fi deschis între 17 iunie 2013, ora 10.00 - 01 iulie 2013, ora 16.00, conform precizărilor din fiecare ghid de condiţii specifice.
Mai mult, pentru noile call-uri, procedurile vor fi simplificate şi termenele de plată către beneficiari vor fi reduse, ceea ce va duce la micşorarea numărului de documente, pe etape de verificare a unor cheltuieli, lucrări executate sau activităţi desfăşurate, ca şi la scurtarea timpului între momentul plăţii facturilor şi momentul în care se trimit cererile de rambursare către Comisia Europeană.
Pe 1 iunie a.c., s-au deschis noi "call"-uri, pentru depuneri de proiecte, care pot fi consultate pe site-ul www.fseromania.ro.
jooble.org