Ministrul Vosganian este pentru

Ministrul Vosganian este pentru "energie verde", dar cu protejarea consumatorilor industriali şi casnici(1070)


Aşa cum a ţinut să sublinieze şi ministrul liberal al Economiei, Varujan Vosganian, la Forumul pe tema reindustrializării României, care şi-a desfăşurat lucrările ieri la Hotelul "Malibu", din staţiunea Mamaia, consumatorii casnici şi cei industriali vor cheltui, pe viitor, mai puțini bani pentru energia electrică. Acordarea "Certificatelor Verzi" producătorilor de energie din surse regenerabile va fi reeșalonată, conform unei noi Ordonanțe de Urgență, emisă miercuri de către Executiv. Măsura era, a arătat ministrul, imperios necesară, datorită atât suprasaturării reţelei de preluare şi distribuţie naţionale, dar mai ales din cauza prea marii grevări asupra preţului (tarifului) achitat de consumatorul final, cel obligat, în ultimă instanţă, să suporte susţinerea la care obligă Uniunea Europeană statul român, pentru dezvoltarea producţiei de energie "verde", nepoluantă, din surse "alternative" la cele "clasice", adică petrol, gaz7e şi cărbune.

Stabilirea unui nou termen pentru plată va scădea costul facturii energiei electrice, iar efectele sale pozitive vor fi simțite mai ales de consumatorii industriali. Și consumatorii casnici vor scoate pe viitor mai puțini bani din buzunar, pentru facturile la energie electrică.

Textul normativ prevede recuperarea "Certificatelor Verzi", care se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro și solare, iar pentru centralele eoliene începând cu 1 ianuarie 2018.
Ordonanța respectă prevederile date anterior de Ministerul Economiei, prin care se propunea amânarea acordării unui număr de "Certificate Verzi" la 1 MWh produs de centrale electrice hidro instalate, mai mici sau egale cu 10 MW pentru un "Certificat Verde", de centrale eoliene și de centrale electrice solare pentru două "Certificate Verzi".


Vosganian recunoaşte, totuşi, necesitatea continuării programelor de extindere a producţiei de energie "verde"

Ministrul Economiei a accentuat, însă, faptul că România nu-şi poate permite, chiar dacă nu ar obliga-o normele europene să... "o lase mai moale" cu eolienele, centralele solare sau hidroelectrice etc., dacă nu pentru altceva, măcar pentru a se asigura că în momentul revenirii pe un trend de reindustralizare, pe care ni-l dorim pornit cât mai urgent, vom avea cu ce "hrăni", din punct de vedere energetic, gurile flămânde (dar, totuşi, nu... energofage!) ale visatei industrii româneşti, în proces, se speră, de devenire - revenire - redefinire - repoziţionare ş.a.m.d.

Guvernul păstrează subvențiile pentru producătorii de energie "verde", iar investițiile în acest domeniu vor fi încurajate și în anul următor.

Conform sistemului de promovare prin "Certificate Verzi", stabilit în Planul Național de Acțiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER), proiectul normativ include și limitarea acreditării centralelor sau grupurilor electrice existente, până la nivelul total anual al capacităților instalate în centrale electrice care produc din surse regenerabile, neconvenţionale, energie electrică.

 

Vosganian vrea un nou brand de ţară: Competitivitatea economică!

Ministrul român al Economiei, Varujan Vosganian, s-a aflat joi, 6 iunie 2013, la Bruxelles, la o conferinţă cu tema “Politica industrială europeană - Renaşterea industrială”. Pentru că cea mai mare parte dintre cele discutate acolo au fost împărtăşite, de către ministrul român, şi participanţilor la forumul desfășurat ieri (aşadar: la doar o zi după evenimentul bruxelez!), în Mamaia, o descriere, chiar sumară, a evenimentului şi o punctare a problematicilor dezbătute pare binevenită. Cu atât mai mult cu cât măsurile avute în vedere, pe plan european şi naţional, au un calendar de iniţiere extrem (si... neobişnuit!) de urgent!


"Reindustrializarea este un scop european comun!"

La conferinţa din capitala Uniunii Europene au participat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso şi comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani (Italia).
Ministrul Varujan Vosganian a participat în calitate de vorbitor la discuţiile primului "panel", sub titulatura „Noile politici pentru reindustrializarea Europei”, moderate de James Fontanella-Khan (de la prestigiosul ziar economic "Financial Times"). La această dezbatere au mai luat cuvântul Richard Bruton, preşedintele Consiliului pentru Competitivitate (sub preşedinţia irlandeză a Uniunii Europene), Alvaro Santos Pereira, ministrul portughez al Economiei, Giorgio Squinzi, preşedintele "Confindustria" (Asociaţie patronală industrială italiană), William E. Kennard, ambasadorul american la UE şi alte personalităţi, implicate şi influente în domeniu.
Oficialul român a declarat, în cadrul intervenţiei sale, că reindustrializarea trebuie să fie scopul nostru comun, dacă dorim menţinerea unei baze industriale puternice în UE şi creşterea competitivităţii acesteia.
Ministrul a apreciat că, în contextul unor standarde diferite de viaţă şi competitivitate, în statele membre UE, sunt necesare cooperarea şi convergenţa între diferitele politici europene, precum şi complementaritatea între acţiunile definite la nivel european şi strategiile naţionale.


"Brandul românesc de ţară va fi... competitivitatea economică!"

Varujan Vosganian a precizat că România va finaliza, în cursul acestui an, Strategia de Competitivitate, în baza căreia brandul de ţară să devină competitivitatea economică. Documentul va fi elaborat prin consultarea mediului de afaceri, a industriei şi ONG-urilor, cu care se lucrează în parteneriat.
În opinia ministrului român, reindustrializarea urmăreşte patru direcţii principale de acţiune, respectiv evaluarea resuselor, asigurarea finanţării, corelarea cu politicile în domeniul educaţiei şi ocupării forţei de muncă, în special a tinerei generaţii şi exportul standardelor UE, aceasta din urmă pentru ca partenerii terţi să se supună unor cerinţe comparabile.
Competitivitatea industriei trebuie plasaţă în centru tuturor politicilor europene şi naţionale, a spus în final ministrul român al Economiei.
Înaintea plecării la Bruxelles, ministrul Vosganian a declarat că va merge la „o conferinţă de un foarte mare prestigiu”, considerând că „este un pas important, care arată că România se află în prima linie a acestui efort de reindustrializare”.


România, Belgia, Franţa şi Luxemburg: "Patrulaterul Oţelului"!


„De altfel, contactele pe care le-am avut în ultima vreme cu colegii mei din grupul Visegrad, cu "Patrulaterul Oţelului", format de Franţa, Luxemburg, Belgia şi România, au fost, până acum, încununate de succes. În ziua de 11 iunie este planificată o dezbatere în Comisia Europeană, cu privire la "Pactul Oţelului". În situaţia în care Comisia Europeană va aproba, în ziua de 11 iunie, imediat după aceea am comunicat primului-ministru că doresc să înfiinţăm o formă de... "task -force", pe industria oţelului, în România”, a mai spus Varujan Vosganian.
jooble.org