Scrisoarea depusă de UDTTMR la Consulatul general al Federației Ruse(488)


În atenția Domnului Consul General Vladimir VOLKOV

In memoriam 18 mai 1944!

Solidari cu frații noștri din Crimeea!

Tătarii de pretutindeni traversează, începând din luna martie a anului trecut, o nouă perioadă tristă în istoria lor. Catalogată de autoritățile românești și internaționale drept „un rapt teritorial” și condamnată la unison de România și de liderii occidentali, anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă a marcat și mai mult neamul nostru, greu încercat în decursul timpului.
Este bine cunoscut faptul că noi, tătarii din România, suntem puternic legaţi emoţional de Crimeea. Atât în calitate de etnici tătari, stabiliţi de sute de ani în România, dar şi în calitatea noastră de cetăţeni europeni, ne manifestăm îngrijorarea faţă de evoluția evenimentelor din Peninsulă și mai ales față de situația fraților noștri tătari care trăiesc pe acele meleaguri.
Se împlinesc anul acesta 71 de ani de la tragicele evenimente de la 18 mai 1944 care ne-au marcat istoria şi care au rămas în memoria colectivă drept „Surghiunul tătarilor crimeeni”. Este pentru al doilea an consecutiv când
nu ne putem întâlni, așa cum am făcut-o ani la rând, la Simferopol, în Piața Mare, pentru a comemora, împreună cu tătari din toate colțurile lumii, victimele acelor tragice evenimente de la 18 mai 1944. Mai mult de atât, din Crimeea primim vești care ne neliniștesc. Unul dintre ultimele motive de îngrijorare a fost generat de refuzul autorităților din Crimeea de a mai prelungi licența de emisie pentru postul tătar de televiziune ATR. Îl considerăm un atentat la libertatea de exprimare și ne manifestăm temerea că acest fapt este un exemplu de presiune asupra comunității tătare din Crimeea.
Noi, tătarii din România, avem marele privilegiu de a fi atât cetățeni ai României și implicit ai Uniunii Europene, beneficiem de numeroase avantaje și de un sprijin deosebit de important din partea statului român, dar, în aceeași măsură, ne bucurăm și de sprijinul Republicii Turcia, făcând parte din marea familie a popoarelor turcice. Ne manifestăm, încă o dată, îngrijorarea pentru situația prin care trec tătarii din Crimeea, condamnăm anexarea ilegală a peninsulei și cerem, pe această cale, respectarea drepturilor omului! Sperăm, totodată, că evenimentele nefericite care ne-au marcat trecutul vor rămâne istorie, iar tătarii nu vor mai fi privați de drepturile ce li se cuvin!

Președinte UDTTMR Constanța,
Gelil ESERGHEP 16 mai 2015 
jooble.org