„Construieşte-ţi cariera, pas cu pas!” – proiect cu fonduri europene pentru studenții români

„Construieşte-ţi cariera, pas cu pas!” – proiect cu fonduri europene pentru studenții români(853)


Sâmbătă, 9 mai a.c., în cadrul proiectului POSDRU/160/2.1/S/132690, „Construieşte-ţi cariera, pas cu pas! Consiliere şi orientare profesională pentru elevii din regiunile Centru şi Sud-Est”, în care Universitatea „Ovidius” din Constanța este parteneră, împreună cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, se vor desfășura două evenimente importante:

- o conferință de diseminare a proiectului, organizată în sala de conferințe a Hotelului „Bulevard” din Constanța, cu începere de la ora 9.00;
- un târg educațional organizat la sediul UOC la care vor participa 160 de elevi de la licee din Tulcea și Babadag. Târgul va continua duminică, 10 mai, cu participarea a 200 de elevi de la licee din județele Constanța și Brăila.


Proiectul „Construieşte-ţi cariera, pas cu pas! Consiliere şi orientare profesională pentru elevii din regiunile Centru şi Sud-Est“, derulat de Asociația Donit, are ca obiectiv promovarea unor măsuri de corelare a sistemului de învăţământ şi piaţa muncii prin activităţi de consiliere şi orientare profesională, în vederea pregătirii pentru inserţia pe piaţa muncii a 20.000 de elevi din liceele teoretice şi vocaţionale, dar şi elevi din clasa a VIII-a, aparţinând regiunilor Centru şi Sud-Est, în vederea creşterii gradului de ocupare în rândul absolvenţilor unităţilor de învăţământ public. Proiectul vizează creşterea adaptabilităţii tinerilor la cerinţele pieţei muncii şi la cerinţele specific locului de muncă, precum şi educarea capacităţii de a avea opţiuni personale, în cunoştinţă de cauză, în ceea ce priveşte continuarea traseului de formare profesională.

Obiectivele operaționale ale proiectului sunt:
1. Dezvoltarea perspectivelor privind cariera prin furnizarea de servicii de orientare şi consiliere în carieră în sprijinul tranziţiei de la scoală la viaţa activă pentru un numar de 20.000 de elevi din regiunile Centru si Sud-Est, cuprinşi în clasele VIII- XII, şcoli generale, licee teoretice şi vocationale.
2. Conştientizare si popularizare în rândul elevilor a necesităţii dezvoltării unei atitudini pozitive şi proactive fată de muncă, în vederea facilitării tranziţiei de la statutul de elevi la acela de angajati prin realizarea unei campanii specializate.
3. Creşterea aplicabilitătii activităţilor de consiliere şi orientare profesională prin realizarea de vizite de studiu/ excursii tematice la Universităţile partenere.
4. Promovarea şi dezvoltarea parteneriatului educaţional între licee - universităţi - întreprinderi – instituţii.


Grupul țintă este format din 19.965 elevi din 120 unități de învățământ, 12 județe din zonele Centru si Sud-Est, din care:
Fete – 12.866
Băieți – 7.099
Din zona urbana – 13.021 elevi
Din zona rurala – 6.944 elevi
De vârsta sub 15 ani – 1.808 elevi
De vârsta peste 15 ani – 18.157 elevi

Până acum, la târgurile educaționale organizate au participat 6.683 de persoane.

În cadrul lor sunt prezentate procesele formarii individuale și dezvoltării personale, semnificația si importanța fiecăruia; se aplică un chestionar de personalitate - „ Ce meserie ți se potrivește?” - care va identifica profesiunile adecvate pentru tipurile de personalitate – rezultatul acestui chestionar va fi prezentat fiecărui elev pe perioada taberei. De asemenea, elevii întocmesc portofoliul de carieră și planul de carieră cu acțiunile proprii aferente pe perioade, identifica eventuale obstacolele si strategia de depășire a acestora. În plus, elevi sunt sprijiniți să conștientizeze importanta sistemului in formarea și evoluția individuala, in contextul in care „valorile reprezintă convingerile fundamentale ale oamenilor referitor la ceea ce este important în viață, în relațiile interpersonale și în muncă, inclusiv pe cele referitoare la carieră.
jooble.org