Mesajul Rovanei Plumb: Pentru Proiectele de Mediu - liber la cofinanţare europeană!

Mesajul Rovanei Plumb: Pentru Proiectele de Mediu - liber la cofinanţare europeană!(1392)


La conferința de presă organizată cu ocazia celei de a XII-a reuniuni aComitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (CM POS Mediu), care a avut loc ieri, la Hotelul "Best Western - Savoy", din staţiunea Mamaia, au participat nu mai puţin de trei miniştri: Rovana Plumb - Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Eugen Teodorovici - Ministerul Fondurilor Europene şi ministrul Mediului din... Republica Moldova, Gheorghe Şelaru. Ministrul român al Mediului a prezentat strategia Guvernului în domeniu, cu accent pe măsurile luate până acum, începând din mai 2012, ca şi pe cele în derulare sau programate, pe termen scurt, mediu şi lung, pentru creşterea semnificativă a gradului de absorbţie a fondurilor europene acordate României, în acest sector. Rovana Plumb a ţinut să sublinieze că de la procentul de absorbţie, pe programele de mediu, de doar 4,37 %, realizat de către guvernele române de la 1 ianuarie 2007 (data aderării la Uniunea Europeană), până în mai 2012, s-a ajuns astăzi, vorbind doar de aceste fonduri de cofinanţare pe proiecte de mediu, la 16 %! În euro, aceasta înseamnă saltul de la 197 milioane, la 500 milioane! Şi tendinţa de creştere este consolidată, perespectivele imediate arătând o importantă recuperare a sumelor de cofinanţare care pîreau a fi sortite pierderii, de către România. Tot ministrul Plumb a fost cel care a făcut şi o trecere în revistă a modalităţilor prin care s-au reuşit aceste răsturnări de situaţie (şi prin care se vrea instaurarea unui nou mod de acţiune, a unei noi filozofii de abordare a acestei problematici): debirocratizarea sistemului, susţinerea şi fluidizarea finanţării tuturor proiectelor eligibile, simplificarea procedurilor, creşterea ritmului de cofinanţare al părţii române şi, nu în ultimul rând, focalizarea interesului pe sumele nealocate până în prezent (peste trei milioane de euro, pe toate axele şi programele accesibile României, în toate domeniile), care mai pot fi accesate până în noiembrie 2013 (limita de primire a cererilor la Comisia Europeană, ultimile contracte semnându-se până în martie 2014), pentru bugetul perioadei 2007 - 2014.

Nouă contracte pentru proiecte europene, semnate la Mamaia

Chiar la finalul conferinţei de presă, au fost semnate nu mai puţin de nouă contracte, pentru proiecte cu impact asupra mediului, care vor beneficia de (co)finanţare europeană. Iată o sintetică trecere în revistă a acestora.
"Planul de management integrat pentru zona Delta Dunării" este în valoare de 64.577.000 lei, din care 58.119.000 lei reprezintă finanţarea finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (90 % din valoarea proiectului). Solicitant este Autoritatea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării Tulcea.
Un alt proiect legat de Deltă este cel privind "Conservarea ariei strict protejate Pădurea Letea". Solicitant este ONG - ul Asociaţia "Danubiu" Tulcea, iar valoarea este de 8.109.713 lei, din care 90 % (7.298.741,7 lei) sunt asiguraţi de către U.E.
"Managementul capitalului natural în Situl Natura 2000 RO - SPA 0076 Marea Neagră" este un proiect propus de "Eurolevel" Constanţa, pentru care Fondul European de Dezvoltare Regională asigură 4.451.000 lei, din cei 5.993.264 necesari.
Pentru un proiect asemănător, ca obiectiv de mediu, "Managementul conservativ şi participativ în Situl Natura 2000 Soveja", U.E. oferă 90 % din suma totală de finanţare, cre se ridică la 2.270.311 lei.
Alţi 1.243.020 lei vor veni de la Uniune, pentru "Îmbunătăţirea managementului Siturilor de interes Comunitar RO - SCI 0026 Cenaru şi RO - SCI 0216 Reghiu - Scruntaru", două păduri, arii naturale protejate, pentru care a solicitat finanţare Agenţia de Protecţie a Mediului Vrancea.
Pentru "Elaborarea planului de management pentru RO - SPA 0009 Beştepe - Mahmudia şi pentru Rezervaţia Naturală Dealurile Beştepe", Agenţia de Protecţie a Mediului Tulcea primeşte 1.212.792 lei, din care 1.091.513 lei vin de la Uniunea Europeană.
Două Situri din reţeaua ecologică protejată Natura 2000, din judeţul Buzău, Siriu şi Penteleu, vor fi beneficiarele unor cofinanţări europene, la solicitarea Consiliului Judeţean.


Extinderea canalizării comunei Valu lui Traian, realizată de RAJA, cu bani europeni

Am lăsat ultima la enumerare, dar nu este... "cea de pe urmă"!, realizarea, de către Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa, a extinderii, cu 50 de kilometri de conductă, a reţelei sistemului de canalizare din comuna constănţeană Valu lui Traian (în toată zona cartierului nou, din sudul localităţii). Costul lucrării este de cinci milioane de euro. Primarul Florin Mitroi ne-a făcut precizarea că este vorba de aproape 140 de străzi şi alei. Preşedintele Consiliului de Administraţie și directorul general al SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe, ne-a declarat, la rândul său, că acest proiect încheie un program, cofinanţat european, în valoare totală de... 300 milioane euro (!), care a constat în extinderi, reabilitări, înlocuiri şi construcţii de infrastructură de apă - canalizare, realizat de societate în ultimii ani. Este cea mai mare, nu numai ca valoare bănească, ci şi ca dimensiuni fizico - tehnice!, investiţie din acest domeniu, la nivelul întregii ţări! Dar vestea cea mai importantă pe care ne-a dat-o a fost aceea că, până la 1 ianuarie 2014, RAJA va depune, pentru finanţare europeană, un nou program de proiecte, cu o valoare totală... tot de 300 milioane euro, pentru alte lucrări de acelaşi tip! Felix Stroe a încheiat cu o constatare greu de combătut, în raport cu realităţile din (şi... de sub!) teren: "Prin tot ce reuşim să facem, demonstrăm că şi o entitate economică cu capital 100 % de stat poate fi performantă, la un nivel pe care puţine managementuri private l-au atins, la noi în ţară!" Poţi să-l contrazici, în faţa realizărilor mai mult decât concrete?!...
jooble.org