VIDEO Elevii din Constanța, câștigători la Montreal - competiția

VIDEO Elevii din Constanța, câștigători la Montreal - competiția "Vanier College Science and Technology Fair"(1079)


Prezența românească de la competiția de știință și tehnologie "Vanier College Science and Technology Fair", organizată recent de cunoscutul colegiu anglofon din Montreal, a fost extrem de apreciată, iar proiectul prezentat de cei șase elevi de la Centrul de Cercetări al Colegiului Mircea cel Bătrîn din Constanța a fost ales cîștigător dintre cele 6 expuse de peste 30 de participanți.

Juriul a fost format din 4 profesori de la departamentele Matematică, Fizică, Chimie și Biologie ale Colegiului Vanier, iar evaluarea s-a făcut conform standardelor Hydro-Quebec.
Proiectul "Insula ecologică Euxinus" s-a axat pe crearea unei insule artificiale în Marea Neagră, în apropierea orașului Constanța, "oază" pe care toate activitățile sînt nepoluante, inclusiv cele legate de transport și de producerea hranei 100 % naturale, iar energia electrică necesară pe insulă se bazează pe folosirea de surse neconvenționale curate, precum energia eoliană, solară și a valurilor mării. Iar meritele în realizarea proiectului au revenit, așa cum spuneam, elevilor constănțeni Elia Ioana Cușă, Bogdan George Andoni, Bogdan Cristian Dincă, Flavia Ana-Maria Georgescu, Daiana Ariana Iliaza și Ana-Maria Strîmbeanu, coordonați de profesoara Steluța Andrei.
Elevii români participă însă și la alte activități științifice organizate de Colegiul Vanier, cu sprijinul profesorului de origine română Gabriel Bulgărea, dar și la unele evenimente culturale și științifice organizate de profesorul Vania Atudorei, de la Colegiul Gérald-Godin.
Delegația română a fost găzduită de inimoasa familie de origine constănțeană Tinel și Otilia Timu, patronii Carrefour Multisports din Laval, cei care le-au oferit accesul gratuit la activitățile sportive din incita complexului (tenis, badmington, fitness, piscină etc.), precum și cîteva "escapade" de neuitat în frumoasele stațiuni turistice din regiunea Laurentides: St-Sauveur, Ste-Adele, Mont-Tremblant. Înaintea plecării în țară, delegația română a făcut o vizită și la Ambasada României de la Ottawa.

Sursa:  www.zigzag-online.ro




jooble.org