Mirela Matichescu: Vom promova Delta și zonele montane românești în staţiile de metrou din Rusia, Germania, Austria şi Franţa. Cum rămâne cu litoralul?

Mirela Matichescu: Vom promova Delta și zonele montane românești în staţiile de metrou din Rusia, Germania, Austria şi Franţa. Cum rămâne cu litoralul?(918)


România va fi promovată ca destinaţie turistică în staţiile de metrou şi pe panouri publicitare stradale în oraşe din mai multe ţări, printre care Germania, Rusia, Franţa, Austria, Italia şi Spania, a declarat joi Mirela Matichescu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

"Suntem în faza de solicitare a ofertelor în tot ceea ce înseamnă campanie de promovare externă. Vorbim de promovare la metrou, de promovare outdor în tot ce înseamnă punctele cheie în ţări precum Germania, Rusia, Franţa, Austria, Italia şi Spania", a spus Matichescu, într-o conferinţă de presă, citată de Mediafax.
Ea a afirmat că vor fi promovate imagini cu zone din România, printre care cu Delta Dunării şi zonele montane.
Matichescu vrea ca până la sfârşitul verii panourile publicitare să poată fi văzute de turiştii străini.
"Vreau ca până la sfârşitul acestui an să absorbim tot ce înseamnă fonduri disponibile pentru promovare pe acest exerciţiu financiar, adică 54 de milioane de euro", a spus oficialul ANT.

Mirela Matichescu a fost numită în fruntea ANT la propunerea PSD Constanța. Acesta l-a înlocuit pe Cristian Bărhălescu, administrator de firmă de turism, care a pierdut însă susținerea partidului. ”Nu s-a mişcat atât de iute pe cât ne aşteptam”, spunea în decembrie 2012 Radu Mazăre despre el.

În aprilie, anul acesta, Radu Mazăre declara că preşedintele ANT spunea că nu poate cheltui banii europeni destinaţi promovării litoralului românesc, întrucât există o firmă privată care stabileşte destinaţia fondurilor europene accesate pentru turism.


"Vreau să vă spun că discutam cu şefa de la Agenţia Naţională a Turismului şi îmi spunea că nu poate să cheltuiască banii europeni, care sunt pentru promovare, pe care îi are România, pentru promovarea litoralului. Are o firmă privată angajată care spune unde se cheltuie acele milioane de euro pentru promovare, un privat. Băi, zic, voi sunteţi zdraveni la cap?! Decizia o au factorii politici şi administrativi că de aia ne-aţi votat, că n-a fost promovat litoralul şi trebuie să-l promovăm. Nu, firma privată decide că aşa e contractul. Contractul făcut de tanti Udrea. Nu poate să rezilieze contractul că nu are voie să îşi ia avocaţi. (...) Ca să poată să cheltuiască banii trebuie să schimbe Masterplanul de turism şi ca să schimbe Masterplanul de turism nu vreţi să ştiţi ce se întâmplă", a declarat Radu Mazăre.

În aceste condiții, (ne) întrebăm dacă și litoralul românesc va fi promovat în străinătate, mai ales că Rusia, de exemplu, este o piață cu potențial de unde autoritățile vor să atragă turiști. Radu Mazăre spunea acest lucru încă din anul 2010. ”Trebuie să ne adresăm altor pieţe decât s-au adresat ei până acum şi cu frunza, şi cu promovarea şi cu TUI-ul, respectiv nemţilor care vin cu 20 de euro pe zi şi că trebuie să mergem pe piaţa rusească şi pe piaţa arabă şi să vindem imaginea pe care noi o avem cea mai bună în România, şi anume fetele frumoase, agrementul şi distracţia. Nu este nicio ruşine, Venezuela este cunoscută pentru fete frumoase şi pentru distracţii, Iziba este cunoscută pentru distracţii, iar staţiunea Mamaia poate să atragă turişti bogaţi şi care nu sunt interesaţi cum este vremea, dacă plouă sau sunt 24 de grade, că arabii nu vin la Mamaia ca să facă plajă, vin la distracţie ca să cheltuiască bani. Iar ruşii la fel”, spunea Mazăre. El a mai spus că dacă ar exista o mai mare deschidere în rândul autorităţilor centrale, atunci ar putea aduce în Mamaia câteva cluburi din Rusia care la rândul lor ar atrage mulţi turişti din această ţară.

"Voi fi în stare să pun pe masă un parteneriat cu Fashion TV pentru a promova România pe aceste două pieţe de care vorbeam. Dacă aş avea colaborare cu ministrul Turismului, cu ministrul Transporturilor, cu ministrul de Externe, care este foarte important, să aduc la Mamaia primele două-trei cluburi din Moscova şi Sankt Petersburg şi vă garantez că vor fi în weekend cel puţin 3.000-4000 de ruşi cu bani aici. Dar ca să iei o viză din Rusia sau din ţările arabe durează o lună de zile pentru România", a mai spus Mazăre.
 
jooble.org