De 1 mai vamaioții vor fi încurajați să petreacă responsabil(425)


Anul acesta, miile de turiști așteptați în Vama Veche vor avea la dispoziție un spațiu de relaxare, prevenire și diminuare a efectelor consumului abuziv de alcool: Cortul de Chill al specialiștilor ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Este pentru prima dată când echipa ALIAT aduce în Vamă Cortul de Chill: programul de reducere a consecințelor negative asociate abuzului de alcool („Harm Reduction”), în cadrul concertelor si festivalurilor, unic în România. Cortul va fi deschis de joi, 30 aprilie, pâna duminică, 3 mai, iar responsabilii ALIAT vor lucra 16 ore pe zi, între orele 10 a.m – 4 a.m pentru a preveni problemele asociate abuzului de alcool și pentru a educa turiștii cu privire la ce înseamnă să petreci având grijă de sănătatea ta și a celorlalți.

„Cortul de Chill ALIAT este primul program de Harm Reduction în consumul abuziv de alcool în spații recreative din țară și își propune, pentru al treilea an consecutiv, să creeze un spațiu de siguranță și relaxare pentru beneficiari, să aducă informații despre ce înseamnă un consum periculos de alcool și cum să previi accidentele și consecințele negative asociate abuzului de alcool. Specialiștii și voluntarii noștri sunt instruiți să fie disponibili pentru nevoile oamenilor fără a fi intruzivi. Nu suntem acolo să le ținem predici oamenilor, doar să-i ajutăm dacă au nevoie de informațiile și de ajutorul nostru. Suntem recunoscători Primăriei comunei Limanu pentru că ne-a aprobat cererea de a aduce Cortul de Chill în Vama Veche anul acesta și tuturor celor care vor avea curiozitatea de a veni să ne cunoască”, explică Eugen Hriscu, Director Ştiintific al ALIAT.

Turiștii sunt așteptați la cort fie că doresc să discute gratuit cu un consilier ALIAT, fie că vin doar pentru a-și încărca telefonul sau pentru o apă sau un ceai.

Câteva exemple de mesaje pe care specialiștii ALIAT doresc să le transmită participanților la petrecerile care vor avea loc în Vama Veche în perioada 1 – 3 mai:

• Dacă vă deplasați, folosiți mijloace de transport în comun sau alegeți șofer pe cineva care nu bea alcool.
• Nu lăsa un prieten singur, în urmă – stabiliți un punct unde să vă puteți întâlni în caz că vă separați!
• Mănâncă ceva înainte de a începe să bei!
• Alcoolul deshidratează. Dacă ți-e sete, bea apă sau suc, îți va fi mai ușoară dimineața!
• Aveți grijă unul de celălalt! Ajută-ți prietenii să nu intre în situații periculoase (agresiuni, violență, să intre în mare pe timp de noapte)!
În paralel, pentru prima dată în Vamă, specialiștii ALIAT vor străbate plaja pe timpul nopții pentru a identifica persoane aflate la risc și pentru a le oferi sprijin la nevoie.
 
jooble.org